Pesten op het werk

Voor werkgevers en werknemers is het een taboe om erover te spreken. Bob van der Meer is een van de weinigen die zich om de slachtoffers bekommert. Als arbeidspsycholoog bezoekt hij bedrijven om personeel en managers te wijzen op de ernstige gevolgen van pestgedrag. Slachtoffers voelen zich in de kou gezet door ARBO-artsen en personeelsmanagers die de problemen niet onderkennen.

Een van de slachtoffers is Piet. Jarenlang wordt hij fysiek en seksueel geïntimideerd door zijn collega’s van het constructiebedrijf. Zijn bedrijfsleider heeft de pik op hem, maar directie en personeelszaken vinden hem een aansteller. Piet belandt in de ziektewet. Met moeite vindt de Arbeidsinspectie getuigen om de zaak in behandeling te nemen. Angstvallig houden collega’s elkaar de hand boven het hoofd. In een proefproces bewijst de rechtbank uiteindelijk Piet’s gelijk, maar zijn leven is verwoest. Vrouw en kinderen hebben hem verlaten en Piet is psychisch gebroken.

Redactie-assistente Ria heeft een leuke baan bij een uitgeverij, maar haar collega mag haar niet. Dossiers worden expres zoekgemaakt, belangrijke telefoontjes niet doorgegeven. Als kemphanen staan ze dagelijks tegenover elkaar en Ria’s hele leven wordt beheerst door het pesten. De directie komt uiteindelijk tot een oplossing: Ria wordt tegen haar zin geschorst, terwijl haar collega mag blijven.

Deze documentaire werd in 2004 uitgezonden door de NCRV en is nog te koop. Stuur een mailtje naar info@springfilm.nl.

Leave a Reply